• Leverbaar in een schitterend kleurenpalet van 84 kleuren met verschillende dekking.
• Verkrijgbaar in tubes van 45 ml.
Sinds 2000 heeft Maestro Pan Bulgaarse olieverf op de markt. Een fantastisch product van uitstekende kwaliteit tegen een betaalbare prijs.
Olieverf is een verfsoort, een mengsel van pigment en vulstoffen met als bindmiddel een plantaardige drogende olie, meestal lijnolie.
Met olieverf kan op stof, hout, steen, metaal en veel andere soorten ondergrond geschilderd worden. Eerst gesso (primer) aanbrengen op het oppervlak, zodat de verf niet opgezogen of afgestoten wordt. Vergeleken met acryl- en temperaverf is de droogtijd van olieverf aanzienlijk langer. Bij een dik opgebrachte verflaag kan die wel een jaar bedragen. Olieverf wordt verdund met terpentijnolie of verrijkte gekookte lijnolie, maar na drogen vormt zich een onoplosbare film.
Olieverf - 45 ml
In olieverf zitten drogende oliën die worden toegepast in zuivere vorm of met elkaar gemengd in verschillende verhoudingen. De verhouding en de oliesoort worden op basis van de eigenschappen van het pigment gekozen, om voor een goede harding en een minimale vergeling van de gevormde verffilm te zorgen. De oliën worden gewonnen door het uitpersen van plantenzaden, het zijn natuurlijke producten en de samenstelling wordt beïnvloed door de verschillende klimaten en seizoensomstandigheden. We verbeteren de kwaliteit van de lijnzaadolie door gebruik te maken van de lentezon, waardoor de olie lichter en helderder wordt.
Een andere belangrijke component van olieverf is het pigment. Het type pigment beïnvloedt de droogtijd. Die varieert van één à twee dagen tot tien à twaalf dagen. Andere factoren die de droogtijd van de olieverf beïnvloeden zijn:
de omgevingstemperatuur;
het oppervlak waarop de olieverf wordt aangebracht;
de dikte van de lagen – bij zeer dik opgebrachte verf kan het drogen wel een jaar duren;
het licht. Het droogproces verloopt iets sneller doordat het licht door de oxidatie gevormde producten vernietigt die anders als weekmaker de droging zouden vertragen.
Olieverf - 45 ml
Na het drogen van de olieverf vormt zich een elastische onoplosbare film die na verloop van tijd steeds stijver en breekbaarder wordt. Om het droogproces te versnellen kan een droogmiddel, een zogenoemd siccatief, door de verf gemengd worden, maar niet meer dan twee procent. De niet opgedroogde olieverf dient verwijderd te worden met White Spirit minerale terpentine.
Het gebruik van lijnzaadolie of terpentine in de afhandeling van olieverf met als doel het verkrijgen van velature en azuurtinten wordt sterk afgeraden. Deze twee ingrediënten verdunnen daadwerkelijk de olieverf, maar daarmee veroorzaken ze aanzienlijke toonveranderingen en hebben ze een negatieve invloed op de verfkwaliteit. Als de verf met terpentijn wordt verdund, wordt de verf mager. Hoe meer verdund, des te magerder wordt de verf.
Indien de olieverf met een overmatige hoeveelheid lijnolie wordt verdund:
- wordt de verf vet;
- zal de verf veel langzamer uitdrogen;
- is er een grotere kans dat de verf na het drogen gaat rimpelen;
- in de loop van de tijd zal de verf de neiging hebben te vergelen.
Olieverf die zwaar verdund is met terpentine is gemakkelijk van het schilderij af te vegen, doordat de hoeveelheid bindmiddel in de verf sterk verminderd is. De verf kan dan niet goed aan het oppervlak hechten. Bovendien worden de kleuren grijs en dof.
Bij overmatig gebruik van terpentine ‘brandt’ u de verf. We raden u aan om de olieverf spaarzaam te verdunnen. Als dat nodig is, gebruik dan een werkvernis voor olie of damar lak en lijnolie gemengd in een 1/1-verhouding. Als u op zoek bent naar mooie transparante tinten verwijzen we u naar het azuurblauwe pigment uit het brede palet van 84 kleuren uit de serie Intensive – olieverf Maestro Pan.
Tot slot – ons schilderij is klaar – wat voor vernis moeten we aanbrengen en wanneer?
Olieverf - 45 ml
Het wordt aanbevolen om een olieverfschilderij te beschermen met een laag vernis. Er zijn verschillende soorten vernis op de markt – glanzend, half glanzend en mat. De slotvernis is niet alleen ter bescherming, maar bevordert ook een gemakkelijker reiniging. Vóór het aanbrengen van de vernis moet het oppervlak van het schilderij echter volledig droog zijn. Meestal laat men een olieverfschilderij eerst een half jaar goed drogen.
Damarvernis is een hars die op een natuurlijke wijze in terpentijn is opgelost. Het is een traditionele slotvernis. Het beschermt het schilderij, versterkt de intensiteit van de kleuren en geeft een lichte glans. Aanbrengen met een zachte kwast of pulverisator.